home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dagverslag 23-2: Welkom in Ghana
Edukans Actieplatform
Vanwege het internet lukte het niet om gisteren al een bericht te plaatsen. Vandaag plaatsen wij dus die van gisteren en hopen vanaf morgen...

Dagverslag 23-2: Welkom in Ghana

Vanwege het internet lukte het niet om gisteren al een bericht te plaatsen. Vandaag plaatsen wij dus die van gisteren en hopen vanaf morgen elke dag de blog van diezelfde dag er op te zetten.


Eerste dag met alle eerste en nieuwe indrukken:

We zijn op doorreis van Suhum naar Accra in een busje. In de voorruit van het busje zit een barst. We zien het heuvelachtige landschap, zoals bergen en een aantal mooie tropische bomen zoals papaja- en mangobomen.

Ik vind het best benauwd omdat het erg warm is en de lucht vochtig. Het ruikt hier in Suhum best muffig en je kunt de uitlaatgassen van de snelweg erg goed ruiken. De mensen rijden erg hard over de wegen. Ik zie mensen langs de weg lopen en als het busje stil staat proberen ze wat dingen te verkopen zoals eten. Ik keek naar buiten, maar mijn oog valt steeds op hetzelfde: zoveel autobanden? Wat doen die hier langs de weg? Vroeg ik me af. Ik vroeg aan de Ghanese begeleider waar de autobanden voor waren en hij vertelde mij dat ze gebruikt worden om voetballen en goaltjes van te maken of om op uit te rusten. Ik hoorde het en ik dacht meteen: wauw! Dat is best bijzonder.

Ondertussen rijden we van de snelweg af naar ons hotel. We komen nu op een zandweg en de weg is erg hobbelig. Als ik naar buiten kijk zie ik wat dieren loslopen zoals kippen en honden. Die dieren lopen hier gewoon los rond over straat. Het is elf uur en we komen aan in ons hotel. Vandaag is een rustige dag zodat we kunnen wennen aan de warmte en het land. Er komen allerlei belangrijke mensen langs van de organisatie en de school om zichzelf voor te stellen. Ook oefenen we een dansje. Terwijl we aan het dansen zijn komen er een aantal kindjes voorbij die ons zien door de poort. Ze stoppen hun fietsjes even en kijken naar onze dans. Ze zwaaien naar ons en wij zwaaien terug.

In onze groep zitten ook twee Nederlandse docenten, Chantal en Sanne. Ze zijn hier voor een langere stage op de school en zijn hier al sinds 23 januari. In totaal blijven ze hier drie maanden en de tien dagen dat wij hier zijn draaien ze met onze docenten mee. Ze zijn hier vandaag dus precies een maand en hebben al heel wat Ghanese ervaring opgedaan. Ze wonen in een gastgezin en zijn al op de school geweest. We hebben vanmiddag de kans om hen allerlei vragen te stellen over wat ze tot nu toe al gezien hebben en wat hen opvalt.

Aan het eind van de middag gaan we een klein stukje wandelen door het dorp. De lokale bewoners zijn heel erg lief en erg gastvrij. Ik voel me hier echt thuis en welkom. We steken een riviertje over en zien een grote groep kinderen, waar we vervolgens een klapspelletje mee doen en voetballen.

Er is één meisje die ik erg speciaal vind. Op de terugweg loop ik samen met haar. Ze is zeven jaar oud en ze spreekt erg goed Engels, wat mij verbaast. Ik heb haar handje vast en die van nog een ander kindje. Ik vraag haar of ze het hier leuk vindt. Ze kijkt me aan, lacht, en zegt: “Yes I really like it here”. We lopen een stuk verder en ze vertelt mij de naam van haar moeder. Ze straalt. Ik moet verder doorlopen want de groep is al een stukje verder. Ik neem afscheid van haar, geef haar een knuffel en ik krijg een kus op mijn wang van haar. Ze is een mooi meisje. Ik vind het erg jammer dat ik geen pen of boekje bij me heb om haar naam op te schrijven.

Het is avond en we zijn weer terug op de accommodatie. Tijd om te eten! We sluiten de dag af met de groep en praten na over onze eerste ervaringen. Het was een rustige dag, maar we hebben al onze zintuigen gebruikt om zoveel mogelijk indrukken te krijgen. Onze eerste indrukken van Suhum zijn compleet.

Door Jente Lavrijsen 

Indrukken

6 uur ’s ochtends
Ik ben al wakker
Boven mij, de ventilator Hij helpt mij al brommend en schuddend De nacht door

7 uur ’s ochtends Klaar staat het ontbijt Of toch niet?
Het werd weer wachten
Kennismaken met de Ghanese tijd

8 uur ’s ochtends
In de bus
Zonnebrandcrème en benzine
De warmte komt mij tegemoet
Mijn broek kleeft aan mijn benen

De chauffeur rijdt als een malle Alle kleuren vliegen voorbij Vrouwen in de mooiste jurken
Op hun hoofd balanceren Overvolle manden

9 uur ’s ochtends
Aankomst
Welke kamer heeft een ventilator?

4 uur ’s middags Na een lange pauze
Van alle indrukken bijkomen
Om weer nieuwe op te doen

Director of Education
Gaat zitten op een stoel Zijn er misschien nog vragen?
En die zijn er een boel
“Waar bent u trots op in het onderwijs hier?”
Vraagt iemand enthousiast
“The ability to connect and co-exist From all the way north To all the way south”

5 uur ’s avonds Suhum in Nieuwsgierige blikken en zwaaiende handjes Terwijl hun moeders koken, volgen de kinderen ons
Al lachend roepen zij
“High five”, “High five”
Eentje pakt mijn hand vast, “You are now my friend”

6 uur ’s avonds Terug aan tafel Avondeten staat al klaar Heerlijke geuren en lekkere smaak En dan nu de klamboe aan de haak

Door Jonne van der Laan

Media bij bericht (12)

Reacties (9)

 • Geert en Ineke van Osch
  2 jaar geleden
  Wauw wat een mooie eerste indrukken. Leuk om te lezen. Hopelijk laat het internet jullie en ons niet in de steek, voor het thuisfront is het fijn om iets van jullie te vernemen. Foto's houden we tegoed. Dikke knuffel voor jullie allemaal.

  Reactie rapporteren

 • Familie Boomsma
  2 jaar geleden
  Hallo, Wat een ontzettend leuk bericht! Wat geweldig om te lezen allemaal. Ghana is overweldigend, zo mooi. Genieten daar en heel veel plezier. Groetjes uit Harlingen

  Reactie rapporteren

 • I + J + S
  2 jaar geleden
  The ability to connect and co-exist ; wat mooi gezegd en hoe toepasselijk. En wat leuk dat jullie toeschouwers hadden bij het dansen! :) Vast een leuk gezicht. We hopen dat jullie nog veel vrienden maken daar en veel kunnen dansen. Prachtig om jullie en jou zo te volgen Lobke. Liefs!

  Reactie rapporteren

 • Knolletjes
  2 jaar geleden
  Ohhh daar zijn de verhalen weer. Beleef en geniet!! Liefs van de Knolletjes Hey lieve tante Jet, Fijn dat je in Ghana bent. Vleel vlezier! Ik heb Aukje Aubergine. High five en dikke kus van Jurre

  Reactie rapporteren

 • Jeroen en Nicole
  2 jaar geleden
  Wauwwww, heel mooi..... echt Afrika zoals je het je voorstelt. Voor mij heel herkenbaar. Geniet er van met z’n allen. We zijn benieuwd naar de vlogs. Dikke kus

  Reactie rapporteren

 • Barbara en Arjan
  2 jaar geleden
  Wat een geweldig verhaal. We kijken nu alweer uit naar het volgende! Heel veel liefs en genieten maar.

  Reactie rapporteren

 • Frans, Sigrid, Luca en Anne
  2 jaar geleden
  Wat een leuke verhalen en super foto's, leuk om zo een beetje met jullie het avontuur mee te kunnen beleven. X

  Reactie rapporteren

 • Ron, Ineke, Dorine en Jeroen van Gils
  2 jaar geleden
  Wow, zeg, wat leuk om die indrukken te zien en de ervaringen tot nu toe te lezen. veel succes allemaal!

  Reactie rapporteren

 • jonathan_meme_
  2 jaar geleden
  Jonne, een erg interessant stuk. Het is prettig, zo beeldend als je de gebeurtenissen beschrijft; ik kan het exact voor me zien! Ik hoop dat je het naar je zin hebt en dat je het nog erg leuk gaat hebben. Groetjes.

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen