home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dagverslag 24-2: Eerste ontmoeting met de buddies!
Edukans Actieplatform
‘Dit voelt vertrouwd.’ ‘Number seventeen? Does anybody have number seventeen?’ Ik worstel me door een lokaal die gevuld is met 19 Ghane...

Dagverslag 24-2: Eerste ontmoeting met de buddies!

‘Dit voelt vertrouwd.’

‘Number seventeen? Does anybody have number seventeen?’

Ik worstel me door een lokaal die gevuld is met 19 Ghanese en 19 Nederlandse leerlingen. We zijn op Ateibu Junior High school om onze buddy te ontmoeten. De rest van de leerlingen staat rondom het lokaal en kijkt nieuwsgierig naar binnen. Overal zwaaiende handjes, overal nieuwsgierige gezichtjes en overal wordt geroepen: ‘You are welcome!’.

Na een paar minuten tikt een jongen mij op de schouder en zegt ‘number seventeen.’, terwijl hij wijst naar een meisje die mij verlegen aankijkt.

Ik loop naar haar toe en ze zegt, ‘hello my name is Sandra, how are you?’ Ik stel mijzelf voor en we gaan op een schoolbankje zitten om elkaar te leren kennen. Ik leer over haar leven, haar familie, haar hobby’s en zij leert over mijn leven. Ik ben verwonderd en onder de indruk; haar leven staat haaks op dat van mij. Wanneer zij naar huis loopt, fiets ik naar huis. Terwijl zij daarna water gaat halen, pak ik eten en drinken uit de koelkast en plof ik op de bank. Terwijl zij daarna gaat koken, ga ik leren voor school. Wanneer zij dan huiswerk gaat maken, ga ik naar training. Uiteindelijk vallen we allebei in slaap, ik alleen op mijn eigen kamer, zij op een kamer die ze deelt met haar broers en zussen.

Wanneer we aan het eten zijn vraagt ze me ‘Could you teach me how to use a knife and a fork, I have never learned that.’ Ik help haar hiermee en ondertussen leert zij mij Twi en belooft ze me dat ze mij een traditionele Ghanese dans gaat leren. ‘Because I love music and I love to dance.’

Na een ontzettend indrukwekkende en mooie middag stappen we weer in de bus. Kokosnoot in onze hand, zwaaiende handjes, lachende gezichten, overal hutjes, manden op hoofden en de omgeving; allemaal is het prachtig. Ik kijk naar buiten en besef; dit voelt allemaal niet vreemd, dit voelt vertrouwd. Dit voelt net als thuis.

 - Lobke Rave


Welkom en respect voor iedereen

Dag 2 is voor mijn gevoel voorbij gevlogen, weer een dag vol nieuwe ontmoetingen, indrukken en verwondering. We hebben vandaag onze buddy ontmoet! Mijn buddy heet Evans, hij is 18 jaar, 3 jaar ouder dan ik. Hij behandelt me met heel veel respect, dat merk ik hier sowieso heel veel. Elkaar respecteren en elkaar welkom laten voelen staat hier echt op nummer één.

Hier een klein een gedichtje over respect en welkom zijn:

Respect.
Wat betekent respect? Wat doet respect? Wat ís respect?Respect.
Respect betekent dat je elkaar waardeert, elkaar in waarde laat, oftewel respect is belangrijk.
Respect voor wie je bent.

Welkom.
Wat betekent welkom zijn voor jou?
Wat voor gevoel geeft het je?
Welkom.
Je mag er zijn, jij mag er zijn.
Welkom voor iedereen en respect voor wie je bent.

- Krista Janssen

Echte blijdschap voor mij

Ík heb vaak mensen horen zeggen dat echte blijdschap niet te verkrijgen is via voorwerpen, maar door liefde en andere mensen. Ik houd dit mijzelf ook voor, echter word ik zelf ook wel heel blij van nieuwe spullen, cadeautjes of bijvoorbeeld stromend water in het hotel hier in Ghana.

Daarom dacht ik altijd stiekem dat echte blijdschap toch uit voorwerpen te verkrijgen was.

Nu ben ik er zeker van dat dat niet zo is.

Echte blijdschap is voor mij wanneer we op elkaar gepropt in een busje zitten en ik geniet van alle verschillende kleuren en geuren om mij heen. Het groene landschap, de kleine hagedissen, vrouwen met fleurige kleding die allerlei verschillende dingen op hun hoofd dragen.

Echte blijdschap is ook wanneer we in het dorpje Ateibu en Suhum rondlopen en allerlei kinderen , die hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedrukken, op ons afrennen. Of het warme gevoel dat ik krijg wanneer mijn buddy met trots de klaslokalen laat zien en vervolgens een meisje van zes plotseling mijn hand pakt. Je doet zo weinig, maar toch zoveel door een lach op hun gezichtjes te toveren.

Echte blijdschap is het warme gevoel dat je hier krijgt. Wanneer er bij aankomst van de school allerlei leerlingen aan het dansen en zingen zijn. Wanneer een jongen met volle concentratie en overgave aan het trommelen is terwijl het zweet over zijn hoofd druipt. En ondertussen andere leerlingen muziek maken met ook maar iets wat geluid kan maken.

Ik kan nog zoveel verschillende vormen van blijdschap noemen die ik hier ben tegen gekomen.

Maar dit is echte blijdschap voor mij. Het zijn geen voorwerpen het is het gevoel dat je van deze mensen krijgt, de warmte die je voelt. Dat gevoel is onbeschrijfelijk.

 -Minou van den Doel

Media bij bericht (13)

Reacties (12)

 • Astrid
  2 jaar geleden
  Echt welkom zijn, echte blijdschap en wederzijds respect ... een heerlijk en echt verhaal om hier mee wakker te worden op zondagochtend.

  Reactie rapporteren

 • I + J + S
  2 jaar geleden
  We zijn onder de indruk, van jullie verhalen en ook de van de intensiteit van jullie ervaringen. Het welkom voelen en het van elkaar leren en vooral het elkaar leren kennen; co-exist; zo waar deze reis voor staat. Daarnaast de muziek en dans, geweldig toch? Hier is vorst: koud maar zonnig en koksnoot alleen (met een teveel aan luxe, wij beseffen!) bij de winkel, dus.......:)

  Reactie rapporteren

 • Marlene (moeder van Veerle)
  2 jaar geleden
  Vandaag mijn verjaardag, terwijl Veerle in Ghana is. Ze heeft al een cadeautje en kaart voor me klaargelegd, heel lief. Maar wat een cadeau ook om te lezen en zien wat een prachtige ervaringen jullie opdoen in Ghana. Daar kan niks tegenop en is hartverwarmend!

  Reactie rapporteren

 • Cees, Saskia en Stijn
  2 jaar geleden
  We komen net terug van een koude wandeling door het Hollandse winterlandschap. Hoe verwarmend zijn jullie verhalen en foto's uit Ghana. Wat een ervaring, wat een voorrecht.

  Reactie rapporteren

 • Joselien
  2 jaar geleden
  Hey Jet. Wat een ervaring wederom voor je. Oh ja, er kan nog niet geschaatst worden hoor ;) xxx

  Reactie rapporteren

 • Carlo, Esmee en Marin
  2 jaar geleden
  Hoi, Ook dit keer weer mooie maar vooral wijze woorden waar menig volwassenen nog veel van kunnen leren. We kijken iedere dag vol spanning uit naar de volgende update en prachtige foto's. Jente, het gaat langzaam ietsje beter met oma. Dikke kus van papa, mama en Marin. <3

  Reactie rapporteren

 • Cheyenne (en de rest)
  2 jaar geleden
  Lieve Veerle, het ziet er zoo gaaf uit echt super goed van je dat je dit doet. Hartstikke leuk dat jullie dit zo updaten voor iedereen, we missen je en nog heel veel plezier vanuit het koude Nederland!

  Reactie rapporteren

 • Thomas en Koosje
  2 jaar geleden
  Wauw wat een mooie verhalen en mooie foto's. Jullie zijn goed bezig. Jonne zet em op he!!

  Reactie rapporteren

 • Pake en beppe van Jonne
  2 jaar geleden
  Mooie verhalen uiteen prachtig land. Ontmoetingen met mensen die graag willen studeren om later ook een normaal leven te kunnen leiden.

  Reactie rapporteren

 • Pauline en Annemijn
  2 jaar geleden
  Wauw wat een bijzondere verhalen en indrukken. Wij zijn blij zelfs een bericht van jou Minou te hebben gevonden. Prachtig beeldend geschreven en we lezen eruit dat je geniet! Dikke knuffels van ons. Ook voor je Buddies en maatjes.

  Reactie rapporteren

 • groep 5b van De Biekorf
  2 jaar geleden
  Hey Fieve, Hoe gaat het daar? Veel geluk. Wat ga je daar eigenlijk doen? xx Van ons

  Reactie rapporteren

 • Gerben en Karin Visser
  2 jaar geleden
  Wat een prachtige berichten. Zeer indrukwekkend. Nog veel plezier en geniet van elkaar.

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen