home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Docentenblog: we zijn begonnen!
Edukans Actieplatform
Workshop Active Learning Vandaag is de eerste dag dat we in de lessen zitten, dat houdt in dat het ook de eerste dag is dat we een work...

Docentenblog: we zijn begonnen!

Workshop Active Learning 

Vandaag is de eerste dag dat we in de lessen zitten, dat houdt in dat het ook de eerste dag is dat we een workshop volgen/geven. De eer is aan Osgar en Judith, die bezig gaan met active learning. We starten met een energizer. We moeten op volgorde gaan staan van leeftijd, maar dan zonder te praten. Dit is een oefening en daarna gaan we het doen als competitie. Het feit dat het een wedstrijdje is, maakt iedereen super fanatiek, onze Ghanese collega’s misschien nog wel meer dan onszelf. 

Vervolgens maken we groepjes van 3 à 4 personen en in ieder groepje zit een Nederlandse collega. Samen gaan we de Cone of Learning op volgorde plaatsen. Het is grappig om te zien dat de docenten het onderling niet eens zijn, maar dat ze het ook absoluut niet met mij eens zijn. Het is een fijne discussie en wederzijds respect is overal te voelen. Judith gaat vervolgens  met ons bespreken wat de juiste volgorde is.
Hierna neemt Osgar het over. We gaan bezig met mindmappen. In het boekje dat de leraren van ons meekrijgen staat een voorbeeld. We bespreken dit en gaan dan zelf aan de slag. Samen met David maak ik een ontzettend creatieve mindmap over teaching. Hij is zo trots als een pauw wanneer Osgar deze uiteindelijk laat zien als eindresultaat. Het volgende onderdeel is de placemat. Onze collega’s (Sanne en Chantal), die hier al eerder waren, hebben hem al eens uitgelegd aan de docenten. Osgar herhaalt dit kort en daarna gaan we ermee aan de slag. Al snel komt ook hier weer het competitiegevoel naar boven.
Tot slot maken we een human knot van onszelf en proberen we zo snel mogelijk los te komen. De lach voert de boventoon en dat maakt het toffe en gezellige afsluiting van de workshop. We spreken nog even kort met de buddies over de lessen voor morgen, veel dingen van de workshop worden meegenomen en ik ben benieuwd hoe dit eruit gaat zien in de lessen. Oant Moarn!

Kimberly Scheenstra

Aan de slag

Vandaag  voor de eerste keer in de les van mijn Ghanese collega Ruth. Even voor het plaatje: een klein lokaal, houten luiken voor de open ramen, 15 Ghanese meisjes en jongens in houten bankjes. Zwaluwen vliegen in en uit als Ruth begint met haar les Engels.

In een Nederlands  klassenboek kom je wel een “spullen niet in orde tegen”. Dit begrip zou vandaag ook van toepassing kunnen zijn. Lang niet alle leerlingen hebben een pen of een schrift om de aantekening van “madam Ruth” over te nemen. Ondanks dit ontbreekt het niet aan aandacht.

In de antwoorden van de kinderen hoor ik terughoudendheid. Zijn ze bang om te antwoorden of vinden ze het gewoon moeilijk. Ruth vertelt dat ze vandaag wel een beetje zenuwachtig waren door mijn aanwezigheid achter in de klas.

Aan het eind van de les vraagt Ruth: “Was it good enough”. De vraag verrast me en ik voel me zelfs een beetje beschaamd. Natuurlijk was het “good enough”, meer dan “good enough”. Ik ben me ineens heel bewust van het verschil tussen onze Nederlandse assertiviteit en de bescheiden Ghanese opstelling.

Later op de dag hebben we nog tijd om de lessen van de dag door te nemen. We bespreken hoe we de leerlingen kunnen betrekken bij de les door middel van actieve werkvormen. Voor het eerst merk ik dat Ruth haar bescheidenheid  laat voor wat het is. We sparren over wat we wel en niet voor elkaar kunnen krijgen. We bespreken mogelijkheden en vullen elkaar aan. Door de openheid kunnen we echt aan de slag en dat voelt goed.

Emiel van Acquoij

Media bij bericht (9)

Reacties (6)

 • Joop, Fenna en Mariëtte
  2 jaar geleden
  Mooi geschreven! Zo bijzonder wat jullie allemaal zien en meemaken. Groetjes uit Harlingen

  Reactie rapporteren

 • Marijke Scheenstra
  2 jaar geleden
  Wat een indrukwekkende verhalen. Prachtig zoals jullie van elkaar kunnen leren. En wat rijk om een andere cultuur te ervaren.

  Reactie rapporteren

 • Fieve
  2 jaar geleden
  Dit is een reis die je graag wilde doen, heel bijzonder dat je deze kans hebt gekregen. Wat een ervaring zal dit zijn... we volgen je via de site en zien daar al mooie foto's voorbij komen. Trots op jou inzet. Tot snel. Groetjes Linda en Thirza van Oord

  Reactie rapporteren

 • Mariken de Steenhuijsen
  2 jaar geleden
  Erg leuk om de verhalen te lezen en de foto’s te zien! Geniet nog een paar dagen!

  Reactie rapporteren

 • José Voesenek
  2 jaar geleden
  Wat mooi die Ghanese bescheidenheid. Bedankt voor de prachtige verhalen. Geniet!

  Reactie rapporteren

 • Melanie Koot
  2 jaar geleden
  Hey Emiel, leuk om te lezen wat jullie daar allemaal meemaken! Groetjes, Melanie

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen