home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dagverslag 27-02: Teenage pregnancy & handwashing
Edukans Actieplatform
Rise of the women “I have decided to be educated, and nothing can change my mind.” Alle Ghanese meisjes uit de groep staan op en zingen de...

Dagverslag 27-02: Teenage pregnancy & handwashing

Rise of the women

“I have decided to be educated, and nothing can change my mind.”

Alle Ghanese meisjes uit de groep staan op en zingen deze tekst uit volle borst. Er glijdt een soort blijdschap over mij heen, een soort trots. Vol overgave vertelt madame Patricia over de bloei van geschoolde vrouwen in Ghana: “The men were taking so many high positions. Now we have women who are professors.” Ze noemt wat voorbeelden. “We have so many women who have taken the leadership position.” Ik voel me sterk en wanneer ik de ruimte rondkijk zie ik alleen maar stralende gezichten.

Na afloop vraag ik madame Patricia hoe het nu precies zit met de kosten voor de verschillende scholen. Ze had namelijk net verteld dat scholing gratis is vanaf kindergarten (kleuterschool) tot en met Senior Highschool (bovenbouw middelbare school). “University is not free. But there is something that we call a Ssnit Loan.” Kort samengevat is dat een fundering voor de armere mensen die geen geld hebben om de universiteit te kunnen betalen. Zij kunnen de Loan aanvragen en op die manier kunnen zij alsnog studeren. Madame Patricia zegt er overigens wel bij dat zij de fundering niet heeft gebruikt voor de vervolgopleiding van haar kinderen: “I didn’t use the Ssnit Loan, because I could afford it myself.” De effecten van goed onderwijs is niet iets wat tijdelijk is. Het helpt jezelf voor de rest van je leven, maar ook de volgende generaties.

Halverwege de dag verandert het onderwerp. In groepjes is het de bedoeling dat we een mindmap maken over een bepaald thema, met alles wat er maar over te zeggen is, erop. Krista en ik raken in gesprek met madame Faustine, wie ons alles vertelt over een het bekende begrip in Ghana: Teenage Pregnancy. Ze vertelt dat veel meisjes die zwanger worden op jonge leeftijd stoppen met school. Dit proberen zij en madame Patricia tegen te gaan: “We tell them to deliver their babies, and when they have done so, we visit them, we talk to them and we talk to their mothers. Asking them to take care of their grandchildren and send their daughters to school.”

Het gesprek met Madame Faustine is erg indrukwekkend en super interessant. Beide vrouwen moedigen deze meisjes fanatiek aan. Het is ontroerend te zien dat het niet bij hen stopt. Zelf hadden zij goed onderwijs, en nu vechten zij voor het recht van anderen. In Nederland kiezen wij niet voor onderwijs, het is verplicht. Wij leren hier mega veel van de Ghanese kinderen, die vol overgave zingen dat ze voor onderwijs kíézen, en niets hun mening kan veranderen.

Door Jonne van der Laan

“Next time I won’t repeat my mistake”

Handwas les
We zijn weer op school, we willen een klein spel gaan doen. Augustine, onze Ghanese begeleider, zegt tegen Maud dat we eerst naar buiten moeten voor een handwas les. Madame Faustine geeft deze les. Ze vertelt dat deze les erg belangrijk is. Ze legt bij de kinderen de nadruk op het handen wassen, voor het eten en na het spelen bijvoorbeeld. Ze zegt dat ze hun handen heel vaak moeten wassen om ziektes te voorkomen. Door Madame Faustine wordt voor gedaan hoe ze hun handen op de juiste manier moeten wassen. Jacky, een van onze leerlingen, moet het nu ook doen. Hij wil zijn hand in het vieze water steken, maar krijgt dan flink op zijn kop van Madame Faustine. Hij laat tegelijkertijd wel iedereen lachen. Als hij zijn handen dan wil drogen maakt hij het publiek nog een keer nat, oeps!

Mindmap en toneelstukje
We gaan na de 10 uur pauze verder met ons child rights programma. We krijgen de opdracht om een mindmap te maken, er zijn een aantal thema’s: teenage pregnancy, drugs, HIV/Aids en wash. Elk groepje krijgt een thema, mijn groepje heeft het thema teenage pregnancy. Een aantal dingen komen in mijn hoofd  op voor de mindmap, zoals: geen school, slechte opvoeding, en dat de moeder dan nog niet voorbereid is om moeder te zijn. Aan de hand van de mindmap gaan we een toneelstukje maken van 3-5 minuten. Ons toneelstukje gaat over een tiener meisje dat zwanger is, ze vertelt het aan haar moeder en zij steunt haar. In het ziekenhuis vertellen ze haar dat ze zwanger is. Haar moeder zegt dat ze het aan haar vriendinnen moet vertellen. Haar vriendinnen verlaten haar en vertellen het aan haar vriend, die alles ontkent. Ik speel één van de vriendinnen, het is erg leerzaam en een leuke manier om een standpunt te maken.

“Next time I won’t repeat my mistake”
Ik heb een gesprek met mijn buddy over de fysieke straffen die hier op school worden uitgedeeld. Ik ben benieuwd wat ze van die straffen vind. Ze zegt “I think it’s good because the next time I won’t repeat my mistake.”. Ze zegt dus dat ze er van leren. Het verbaast me heel erg omdat het voor ons niet normaal is als iemand een fysieke straf krijgt. Ik ben ervan onder de indruk… 

Door Jente Lavrijssen

Media bij bericht (15)

Reacties (12)

 • Petra Goudswaard
  2 jaar geleden
  Jeetje....ik raak ontrooerd van jullie prachtige verhalen. Er is al veel bereikt,maar nog genoeg werk aan de winkel! Door de indrukwekkende foto’s geven jullie een goed beeld van de situatie.

  Reactie rapporteren

 • Marlene
  2 jaar geleden
  Wat een indrukwekkende verhalen en foto's vandaag weer. Na de eerste dagen kennismaken kom je steeds een beetje dichter bij elkaar, wordt het steeds wat vertrouwder. Wat valt er veel van elkaar te leren!

  Reactie rapporteren

 • Cees, Stijn en Saskia
  2 jaar geleden
  's Nachts wakker worden van je telefoon is nu helemaal niet erg, want dat betekent dat er weer een blog verzonden is. Weer een cadeautje aan het ontbijt! Ons cadeautje is een dikke kus voor Fieve. En een knuffel voor iedereen.

  Reactie rapporteren

 • Opa Ruud en oma Thérèse
  2 jaar geleden
  Hallo Fieve, het lukte me niet om eerder een berichtje te sturen, de computer haperde; via mama lukt het nu hopelijk wel. Wat moet het een geweldige ervaring zijn om mee te maken wat we op de website ( of is het “blog”?) allemaal zien.. Als ik de foto’s bekijk waar jij ook op te zien bent, krijg ik een beetje kippenvel, zo trots zijn we op jou. Ik zou dan willen weten wat er in je hoofdje allemaal omgaat, hopelijk zijn het vooral leuke dingen waar je aan kunt denken. Wat je nu meemaakt zul je nooit vergeten, we hebben al zo vaak aan je gedacht. Elke keer dat we iets wilden doorsturen mislukte het, we werden er sjacherijnig van. We zijn erg benieuwd naar je verhalen als je weer in ons koude landje bent (het vriest hier flink). Oma denkt nog steeds dat je in Finland bent! Toen ik zo oud was als jij nu bent, was ik nog niet verder geweest dan België en Duitsland, jij zit al in Afrika!! Ik denk dat het een heel afwisselend programma is waar jullie in Ghana aan werken, zo te zien zijn het vrolijke mensen waar je mee te maken hebt: veel lachende gezichten, vrolijke dansjes; misschien kun je er ons ook eentje leren als je terug bent. Ik denk dat je in die tien dagen flink gegroeid bent, niet in lengte maar in wel in je ontwikkeling. We wachten ongeduldig om je weer een knuffel te kunnen geven, geniet met volle teugen; van ons krijg je nu al een dikke knuffel. Opa en oma.

  Reactie rapporteren

 • Familie Boomsma
  2 jaar geleden
  Iedere ochtend kijken we eerst of er ook een up date is. We genieten van de verhalen en de foto’s en wanen ons ook een beetje in Ghana. Het is geweldig om op deze manier in contact te blijven. Op de foto’s speuren we naar Hilde. Wat is ze aan het doen? Geweldig trots zijn we op je. We hopen dat je geniet van ieder moment dat je daar bent.

  Reactie rapporteren

 • Rick,Rayla en Jacky
  2 jaar geleden
  We zijn weer blij als er een update binnen is!!Lezen de indrukwekkende verhalen,nou ja..papa(vader van Rachel) bekijkt snel alle foto's,op zoek naar Rachel,dan verschijnt er een glimlach op zijn gezicht!!Het voelt alsof je al een maand weg bent,heel gek.We zijn super trots op jou!! Geniet allemaal van deze bijzondere reis.Wij gaan nu de kou in door de sneeuw,het ijs op..brrr. Dikke kus aan Rachel. Rick,Rayla en Jacky.X

  Reactie rapporteren

 • Joselien
  2 jaar geleden
  Oh Jetske, wat mooi om je daar zo te zien. Helemaal op je plek. Echt jouw ding. Nog een paar indrukwekkende dagen toegewenst. En we kunnen nog steeds niet schaatsen hoor. Xxxx

  Reactie rapporteren

 • Sandra (tante van Veerle)
  2 jaar geleden
  Vol interesse lezen Jos en ik de blogs en bekijken de foto's en zo leren we een beetje met jullie mee over hoe het leven in Ghana is. Jullie ervaren nog zoveel meer (de hitte, stof, geuren, kleuren, leerzame ontmoetingen). We zijn heel blij en trots dat Veerle dit mag meemaken.

  Reactie rapporteren

 • Oma van Geesje
  2 jaar geleden
  Wat een geweldige ervaringen allemaal. Wat een mooie verhalen en indrukwekkende foto’s. Gelukkig hebben we jou ook voorbij zien komen. Deze reis ga je nooit meer vergeten. En dat er een live band in de kerk speelde zou misschien nog wel iets voor hier zijn. Zie je het voor je, oma aan het swingen in de Kruisherenkapel? We missen je ongelofelijk, maar zijn ook ape trots dat je dit mee mag maken. Gelukkig is het bijna zondag. Dikke kus. Oma

  Reactie rapporteren

 • Stijn
  2 jaar geleden
  Hey zussie, Lekker dat weer daar, hier is het -6 :( Hopelijk ben je aan het genieten. Tot snel. Stijn

  Reactie rapporteren

 • Gery en Clasien
  2 jaar geleden
  Héél leuk om het zo te volgen Geesje (en anderen). Wat een mooie verhalen. Wat een bijzondere ervaring. Zeer indrukwekkend! En schitterende foto's en filmpje. Geniet van deze ervaring!

  Reactie rapporteren

 • Carlo, Esmee en Marin
  2 jaar geleden
  Hoi lieve Jente, Zo fijn om weer een verhaal van jou te krijgen, heerlijk om weer een stukje herkenning te lezen in je woorden, manier van vertellen en je betrokken en lachende gezicht op de foto's. We kunnen niet wachten om al je verhalen i te horen. We missen je enorm maar genieten er ontzettend van dat we deelgenoot mogen zijn van alles wat je meemaakt. Dikke knuf van ons allemaal! Carlo, Esmee en Marin

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen